Európai irányelvek elsősegély nyújtásra

2005 végén publikálta az ILCOR a Guidelines (Irányelvek) 2005 című dokumentáció frissítését, melyben szisztematikusan felülvizsgálták az újraélesztésre vonatkozó tudományos irodalmakat. Ezzel egy időben az amerikai Vöröskereszt és az American Heart Assotiation hasonló tanulmányt adott ki. Ez a dokumentum hatással van az európai újraélesztési irányelvekre is, ezért most az Európai Újraélesztési Tanács is kiadta az Irányelvek frissített változatát.

A következő változásokat kell figyelembe venni az Emergency First Response oktatásánál a jövőben:

Vérzés: Többé nem ajánlott a vérző seb felemelése. A vérzés kontrollálásához elegendő a közvetlen nyomás avagy a nyomókötés alkalmazása a sérült felületen, melynek hatékonysága teljesen bizonyított. Nincs elég bizonyíték azonban arra, hogy a nem közvetlen nyomás (például a nyomáspontok alkalmazása) és a sérült testrész felemelése hatékonyan csökkentené a vérveszteséget. Az EFR anyagainak európai változata még a korábbi módszert ajánlja, míg az amerikai és az ázsiai változatban már az új irányelvek találhatóak.

Égési sérülés: Hűtsük le az égett felületet amilyen gyorsan csak lehet csapvízzel 15-20 percig, amíg a fájdalom enyhülése érezhető nem lesz vagy a mentőszolgálat meg nem érkezik. Habár nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy meddig kell hűteni az égési sérülést optimálisan, az EFR anyagok korábban minimum 10 percet írtak elő. Az útmutatás javasol egy használható módszert az égett terület megállapítására is. (ezt fontos tudni, amikor a mentőszolgálatot értesítjük) A páciens tenyérmérete az ujjakkal együtt jó közelítéssel 1%-a a teljes testfelületnek. Ezt a viszonyítást alkalmazva könnyen megállapíthatjuk a sérült felület arányát.