Gyermek-elsősegély

Nagyon sok gyermek nem kap CPR-t (szív-tüdő újraélesztést), mert a lehetséges elsősegélynyújtók, akik végeztek is valamely tanfolyamot, félnek attól, hogy sérülést okoznak. Ennek oka, hogy a lehetséges elsősegélynyújtók talán megtanulták a felnőttek részére javasolt ellátást, de nem tudják, hogyan segítsenek egy gyermeknek. Ez a félelem nem megalapozott, és a 2005-ös Irányelvek is tisztán kimondja: sokkal jobb a felnőttek részére előiít elsősegélyben részesíteni egy gyermeket, aki nem reagál és nem lélegzik, mintha semmit nem tennénk.

Habár a CPR sorrendjét nem kell megváltoztatni, a kompresszió mélysége körülbelül a gyermek mellkasának a harmada legyen. Ez egy kis változtatás a technikában, melyet könnyen átadhatunk az EFR Primary care tanfolyama alatt. Ez az információ tulajdonképp megtalálható a Primary and Secondary Care Résztvevői kézikönyvben is a 3-3. oldalon. Azoknak, akik speciálisan a gyermekek részére nyújtott elsősegélyt szeretnék megtanulni, (pl. szülők, gyermek felügyelettel foglalkozók, bébiszitterek, ügyeletes elsősegély-nyújtók) az Emergency First Response Care for Children tanfolyama ajánlott, mely teljesen lefedi ezt a területet.

Ezen a tanfolyamon a következő módosításokra térünk ki:

A kompresszió a mellkas harmadáig tartson; két ujjal végezzük csecsemők (1 év alattiak) és egy vagy két kézzel egy év felettiek esetén (szükség szerint).
• Egyszemélyes segítségnyújtás esetén egy percig kell az újraélesztést folytatni, mieltt mentőt hívnánk.
• 5 befújás szükséges, mielőtt megkezdjük a mellkas kompressziót.